В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

БФБ очаква горещо лято с нови IPO-та на BEAM пазара

Доц. Маню Моравенов, изп. директор на БФБ-София, "В развитие", 21.06.2022 г.

15:41 | 21 юни 2022
Обновен: 19:36 | 21 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Не може да се очаква дългосрочен срив на финансовите пазари, освен ако няма глобална катастрофа, но бизнесът вече започва се настройва към ситуацията на по-продължителен военен конфликт в Украйна и преход към зелена трансформация в Европа. Ще се появят нови интересни възможности за инвестиции и нови компании ще търсят финансиране, както се забелязва на BEAM пазара. Това каза доц. Маню Моравенов, изп. директор на БФБ-София, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Независимо от трудностите и това, че войната направи доста инвеститори по-предпазливи, има търсене за интересни компании. Има интересни компании, които ще се престрашат, и смятам, че това лято ще наблюдаваме още няколко IPO-та... В тази ситуация таймингът е много важен, непредсказуемостта какво ще се случи септември-октомври също изиграва своята роля... Няма подадени официално заявления, но има поне няколко компании в много напреднала фаза, може би ще наблюдаваме и някои увеличения на капитали на втори тур."

В коментар за разнопосочните оценки на компаниите, които направиха своите IPO-та през изминалата година, Моравенов заяви, че те се развиват динамично и са доста различни една от друга, и добави че спадът в индексите се отразява и на BEAM пазара, но компаниите са листнати от сравнително малко време, за да се правят генерални заключения.

Прагът от 3 млн. евро, който компаниите могат да набират на BEAM пазара, трябва да бъде повишен до максимално разрешеното в ЕС от 8 млн. евро, смята Моравенов. Има законопроект за това, който вече е минал на първо четене в парламента, но не може да се прогнозира как ще се развият нещата в оглед настоящата политическа криза.

"Явно този пазар, с малко по-ниски регулации и по-рисков, представлява интерес както за инвеститорите в България, така и за компаниите. Явно в България има немалко компании, които все още не са готови да понесат тежестта на по-тежките регулации, но за сметка на това, ако имат възможност, биха набирали пари от борсата. BEAM е училището за следващия пазар."

БФБ ще разпредели рекордно голям дивидент тази година, като има предложение част от него да бъде чрез разпределение на нови акции, което е било посрещнато положително от пазара, каза Моравенов.

Наскоро мина и поредната инициатива "Ден за акции" с рекордните 1185 сделки, 4 пъти над средното дневно ниво, и 5.4 млн. лева оборот. Инициативата е предназначена да популяризира борсата сред малките и дребни инвеститори, но освобождаването от такси привлича и големите играчи, каза Моравенов.

В коментар за ефектите от големите турболенции на световните пазари върху БФБ, Моравенов заяви, че индексът се държи добре, почти без промяна за последните шест месеца, на фона на глобалните спадове от 15% и повече. Основният индекс SOFIX е загубил едва 3.5%, a по-широкият BGBX40 e без промяна. Като причина Моравенов посочи размерът на българския пазар в сравнение с международните и по-трудното възстановяване след предишни сривове. 

"Базата, от която тръгваме в сравнение с другите пазари, е много по-ниска заради предишния цикъл, който се надявам сме преодолели. Има и ограничена ликвидност на нашата борса, така че не може да има чак такива драстични разпродажби. Хубавото е, че не сме и забелязали такива - има подкрепа в пазара. Положително влияние на индекса оказва и че нямаме толкова много технологични компании, а част от спадовете бяха точно заради тях."

Как се развиват българските IPO-та и какви ще са ефектите от глобалния срив и войната в Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.