В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кои български индустрии ще спечелят най-много от търговското споразумение с Канада?

Вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор в предаването В развитие, 18.10.2016

19:51 | 18 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Металургията, производството на машинни елементи, на части за автомобилната промишленост, хранителната индустрия и в частност производството на млечни продукти ще бъдат най-печелившите отрасли на българската икономика в резултат на търговското споразумение между ЕС и Канада. Това обяви вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му има голяма ниша за развитие на българо-канадските търговски отношения, като за момента стокооборотът е много скромен - $120-130 млн. на година. Според Нестор много канадски фирми ще проявят интерес да инвестират тук, тъй като могат да се възползват от конкурентното заплащане на човешкия труд, достъпа до целия европейски пазар и ниския корпоративен данък.  

"ГМО и шистовият газ въобще не са на масата на преговори, опасенията за тях са абсолютно неоснователни", подчерта той. По думите му споразумението ще облекчи предимно малкия и средния бизнес, защото

"големите компании отдавна са от двете страни на Атлантика и от години наред извършват такава дейност". Очакванията са в резултат на споразумението да се създадат 80 хил. работни места в Канада

Нестор коментира и отпадането на визите за Канада за български граждани догодина. "България имаше много силна карта в ръцете си точно сета и я използва много добре. Комуникацията и лесното придвижване на хора от бизнеса и граждани ще стимулира икономическа активност.", каза той.

Вижте целия разговор във видеото: