В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските пазари се повишават на фона на новините за бъдещите планове на Фед

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 05.05.2022

17:05 | 5 май 2022
Автор: Галина Маринова

Европейските пазари се повишават днес на фона на облекчението на инвеститорите, че Фед ще изключи възможността от по-голямо увеличение на лихвите и всичко се върти около очакванията за действията на Английската централна банка днес.  Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Stoxx 600 добавя 1,1% и балансира първоначалното покачване с 1,8%. Водачи са акциите в технологиите и имотите, докато застрахователите се оказаха под натиск. 

CAC 40 се покачва най-значително в Европа с почти 1,7%. Британският FSTE 100 се търгува по-ниско от европейските си колеги, като днес се гласува на местните избори. Очаква се Английската банка да продължат увеличенията като се достигне до 1%.

При фючърсите, след като Фед повиши лихвите с 50 базови пункта, но Джером Пауъл отхвърли възможността за следващо повишение със 75 пункта, което зарадва инвеститорите. Но фючърсите са с обрат надолу. Тези от S&P 500 губят половин процент, а тези от Nasdaq 100 понасят и по-значителни загуби. Така че фючърсите са на червено в САЩ. 

Биткойнът възстанови първоначалните си печалби, след като вчера записа най-силните си продажби от два месеца, след като Пауъл отрече евентуално увеличение със 75 базови пункта. 

Петролът остава на триседмичен връх, след като ЕС наложи забрана на руския петрол. 

Очакваме новини от групата ОПЕК+, като вероятно групата да продължи със скромното увеличение на производството.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.