В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Borsa Istanbul с най-добро седмично представяне от 2009 насам - добавя 9%

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, във "В развитие", 07.01.2022

15:30 | 7 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Финансовите пазари представляват нееднородна картина тази седмица. Лирата се готви да запише втора седмица на поевтиняване, след като перспективата за по-агресивно повишение на лихвите в САЩ притъпи апетита към рисковите активи. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Турските инвеститори решиха да запазят чуждестранната си валута. В края на миналата година, правителството очерта една нова мярка в опит да окуражи хората да запазят лирата и да не се насочват към долара. Но турците не проявяват интерес да прехвърлят спестяванията си от чужди валути към турската лира".

Лирата губи 4% тази седмица и е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари от началото на годината, каза още Демокан.

Доходността по 10 годишните държавни облигации е на път да отбележи първото си седмично понижение от месец насам, отбеляза анализаторът. "Те се търгуват на 24%. Borsa Istanbul добавя 9% за седмицата и това ще е най-доброто ѝ седмично представяне от 2009 година".

Вижте целия коментар във видеото.