В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Изводите след седмицата на централните банки

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 20.12.2021 г.

16:10 | 20 декември 2021
Обновен: 19:22 | 20 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Централните банки по света смениха предавките и се заеха сериозно с инфлацията. Отпаднаха наративите на Федералния резерв, Европейската централна банка или Английската централна банка, че бързо растящите цени са временни или преходни. Вместо това те започнаха да се притесняват, че високата инфлация е „устойчива“. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

ЕЦБ и Фед рязко намалиха програмите си за изкупуване на активи. Централните банки на две богати икономики - Великобритания и Норвегия - повишиха лихвените проценти. Девет централни банки от развиващите се икономики - от Чили до Русия - също повишиха лихвените проценти.

Кристин Лагард, председателят на ЕЦБ, подчерта, че „нашите икономики са станали по-устойчиви, по-силни и са по-способни да се приспособяват вълна след вълна и вариант след вариант". Що се отнася до Обединеното кралство, управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви, че не е ясно дали омикрон ще увеличи или намали инфлационния натиск, „а това е много важен фактор за нас“.

Целия коментар може да гледате във видеото.