В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции са заляти от червена вълна

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg London, във "В развитие", 17.12.2021

16:22 | 17 декември 2021
Обновен: 18:26 | 17 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Европейските акции са заляти от червена вълна. Акциите се понижават, защото има притеснения, че разпространението на Омикрон ще спре глобалния растеж, а и заради оттеглянето на стимулите. Това каза в своя пазарен коментар Анджела Фелисиано, Bloomberg London, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки

"Stoxx 600 губи 0,7%, като спада навсякъде по света се води от технологичните акции заради рисковете, че затегнатата парична политика ще засегне раздутите оценки".

Преди отварянето на Wall Street фючърсите също понесоха удар, каза още Фелисиано. "Фючърсите от Nasdaq 100 губят 1%, а тези от S&P 500 са надолу с 0,4%. При облигациите, доходността по 10-годишните облигации е почти без промяна на 1,42%".

"При валутите, турската лира достигна ново историческо дъно, след като централната банка отново намали лихвите вчера, въпреки растящите потребителски цени. Британската лира се понижи спрямо долара, след като вчера АЦБ неочаквано повиши лихвите. Все пак лирата се задържа като печеливша за седмицата".

 Еврото е без промяна, след като вчера ЕЦБ реши, че временно ще увеличи редовните си месечни покупки на облигации за още половин година. Целта е  гладко излизане от стимулите, каза още анализаторът. Относно петрола Анджела Фелисиано каза, че той е поевтинял за първи път от три дни, заради притеснения от прогнозата за търсенето.

Целият коментар вижте във видеото.