В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Икономически растеж няма да има докато не решим проблема с пандемията

Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, в ефира на предаването “В развитие”, 15.11.2021

15:50 | 15 ноември 2021
Обновен: 17:54 | 15 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Продължителното западане на бизнес климата у нас е комбинация от няколко фактора. Част от тях включват здравната криза и несигурността какво ще се случи дори в сравнително близкото бъдеще. Липсата на редовно правителство също играе роля, но ефектът от този фактор е доста по-слаб в сравнение с другите. Това заяви Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

“Аз съм скептичен относно прогнозите за растежа на икономиката на България. Вероятно той ще бъде по-нисък от оптималния такъв. Ние от известно време обвързваме състоянието на икономиката с развитието на пандемията. Харесваме повече държави, където епидемията има по-голям шанс да затихне, а това е свързано и с нивата на ваксинация.”

Николай Майстер е на мнение, че докато България е на последно място по брой ваксинирани, а промяна в хода на пандемията и разпространението на вируса няма, то не няма как да регистрираме особено голям ръст на икономиката. Той заяви, че най-пострадалите от пандемията сектори имат най-голям шанс да се развият след нейния край.

Икономистът коментира и третите за годината избори. 

“Дайте шанс на управляващите, недейте да смятате още от сега, че този парламент ще се провали или ще бъде относително кратък. Да, ситуацията до момента е поносима и 6 месеца без редовно правителство нямаха толкова силен ефект. Но ако продължи още дълго то тогава вече няма как да няма влияние.”

Майстер твърди, че е оптимист, защото вярва, че икономическите и политическите играчи са рационални хора. Според него, е възможно избирателите понякога да подхождат емоционално, а не рационално, то поне в момента политиците са видели, че голяма промяна в изборните нагласи няма. 

“Ако политиците не са прагматици, то ще трябва да станат, защото очевидно това са картите и с тях ще трябва да играят. Ново раздаване няма много да промени ситуацията.”

Николай Майстер акцентира на факта, че последните 10 години много бизнес сектори са станали прекалено зависими от преразпределението на бюджетни средства. Примерите, които даде са: строителния бранш, всички инфраструктурни проекти, както и земеделието. Неговите препоръки към изпълнителната и законодателната власт са по-предвидими регулации, по-малко сътресения и поне промените да са към по-добро, а не към по-лошо и то чрез ескалации и скандали.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук