Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Парадокс: Неразвитият енергиен пазар пази домакинствата у нас от по-високи сметки

Красимир Живачки, главен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), в ефира на предаването “Бизнес старт” , 27.10.2021

11:39 | 27 октомври 2021
Обновен: 11:52 | 27 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Ако погледнем данните от спот пазарите на електроенергия в България, както и тези за останалите страни в региона, ще видим, че има съвсем минимални разлики в цената. Това означава, че цените на тока в момента не са породени от някакви процеси, които са специфични за нашата страна, а става дума за едно общоевропейско положение на енергийните пазари. Това заяви Красимир Живачки, главен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“Пазарът в България е в процес на либерализация още от 2004 г. и този процес ще завърши с излизането на битовите потребители на свободния пазар. Но ние не сме завършили все още този процес, което означава, че българските домакинства са в много по-изгодна ситуация от в другите страни.”

Причината е, че шоковият ръст в цените в западноевропейските страни удря и домакинствата, докато в България не е така. Живачки допълни, че българските битови потребители могат да бъдат спокойни, че поне до 1-ви януари могат да се радват на една регулирана цена на електроенергията. 

“Трябва да отбележим, че в момента ставаме свидетели на безпрецедентна ситуация на пазарите и рязко увеличение на цените. За това се говореше от август, но ние като асоциация на търговците го видяхме още през април. Тогава алармирахме, че през зимните и есенните месеци може да има сериозни проблеми.” 

Пазарите в Европа са вече свързани и потокът на електроенергия се движи от по-евтините пазари към по-скъпите. Това означава, че цените на пазарите на съседните държави оказват натиск и на тези около тях. Красимир Живачки коментира и слуховете, че има спекулации с цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

“Ако говорим за спекулация, то трябва да говорим за спекулация на регионално ниво. Ако поради някакво спекулативно поведение цената на тока скочи, то търговците моментално ще използват алтернативни методи, за да закупят електроенергия и по всяка вероятност ще внесат от Сърбия и от Румъния, което ще намали цената.”

Тема в разговора бе и че служебният министър на енергетиката Андрей Живков е предложил на вчерашното заседание в Люксембург временна европейска рамка за държавни помощи.

“Има нужда в Европа от един последователен документ с набор от мерки, които държавите трябва лесно да могат да прилагат.” 

Част от тези мерки могат да бъдат различните добавки към цената на електроенергията, коментира Живачки, но при липсата на парламент е много трудно това да стане в България.

Целият разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да чуете тук.