Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Международната банка за икономическо сътрудничество пласира първата си емисия облигации на БФБ

Денис Иванов, председател на Съвета на директорите на Межуднародната банка за икономическо сътрудничество,“Бизнес старт”, 02.09.2021 г.

12:21 | 2 септември 2021
Обновен: 12:44 | 2 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Регулаторите и властите ни оказаха голяма подкрепа и помогнаха за успешното пласиране на емисията на облигациите. Имахме доста ползотворен диалог с Комисията по финансов надзор и с Министерство на финансите.  Бяха прокарани поправки в закона, за да могат пенсионните фондове да участват. Затова българският пазар е привлекателен. Това сподели Денис Иванов, председател на Съвета на директорите на Межуднародната банка за икономическо сътрудничество в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

По думите на госта,  тяхнаха база се е разширила и лица отвсякакви сектори са участвали и са записали облигации за  емисиията на българската фондова борса - финансови пенсионни фондове, финансови мениджъри, мениджъри по управление на активи.

“Основните купувачи бяха финансови институции, но облигациите бяха разпределени по равно. Голям брой инвеститори записаха облигации и се надяваме облигациите да бъдат доста ликвидни.”

За Межуднародната банка за икономическо сътрудничество  България е вторият пазар, където разширява своите инвестиции.Първият им е бил Русия, но по думите на госта, разликите между българския и руския пазар са доста големи. 

“Ние избрахме българския пазар, защото е компактен и същевремнно е много привлекателен за инвеститорите, които отчитат да купуват и да държат тези облигации. Фактът, че българската валута е свързана с еврото е полезно. Предлага естествен хедж и не съществуват рискове, така че няма значение дали се инвестира в евро или лева.”

Със събраните средства планират да инвестират и реинвестират в проeкти, които вече са финансирали. Международната банка за икономическо сътрудничесто е инвестирала средства в лекарствения сектор, инфраструктура, в енергийния сектор, както и в застраховането. По думите на госта, това са основните сфери, с които участват, а средствата, които са били набрани в България, ще бъдат вложени в българския пазар.

“Имаме няколко проекта, а от 2018г. сме инвестирали над 170 млн евро в българската икономика. Имаме някоко клиенти в различни сектори, които част от тях също закупиха облигации от последната емисия.”

“Булгартрансгаз”е стратегически партньор за тях Това е компанията, която развива Балкански поток и помага за построяването на тръбопроводи в България, за да транспортират газ както в нея така и към страните на Югоизточна Европа. 

“Еврохолд АД”, по думите на госта, е пример за подкрепата на банката към застрахователния секор. 

“Това е най-големият частен холдинг в България и ние им помогнахме да увеличат капитала си, както и да се подготвят за покупката на ЧЕЗ.”

А относно фармацевтичната индустрия –  подпомагат компанията “Доверие АД”, част от Софарма Холдинг. 

Гостът допълва, че за момента експозицията към българската икономика надминава 110 млн евро. През послените 3 години над 170 млн. са инвестирали в българските проекти, като всички те, по неговите думи, са изключително печеливши. 

Относно необслужвани кредити, гостът споделя, че такива няма и всичките кредити се обслужват навреме. А необслужваните кредити във всички страни под 2%. 

Пандемията за тях е била шанс да покажат на всичките си акционери в страните, където оперират, че могат да играят значителна роля в своите икономики. Въпреки пандемията, активите им са нараснали с над 800 млн евро и кредитните линии са нараснали до 350 млн. евро.

“Тази година се радваме да обявим, че до средата на годината достигнахме важната граница от 500 млн. евро за кредитни линии. Успяхме да имаме приемственост на операциите, но и да ги разраснем. Нашата банка разработи собствена програма за подпомагане на икомомиките за преодоляването на негативните ефекти от пандемията.” 

Гостът сподели, че планират разширение и се надяват тази година да имат още нови клиенти, както и успешни проекти.  

 

Повече за първата емисия облигации на БФБ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.