Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В България темата за електромобилите остава неглижирана от политиците

Калоян Желев, автомобилен експерт, „Бизнес старт“, 29.07.2021

12:15 | 29 юли 2021
Обновен: 12:16 | 29 юли 2021
Автор: Александра Попова

За мен е изненада как при толкова силен интерес към автомобилите има системно неглижиране на тематиката в България. За да говорим за електромобили, първо трябва да започнем с разговора за българската моторизация и нейното текущо състояние. Това заяви Калоян Желев, автомобилен експерт, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

Гостът е на мнение, че потенциалът в България за произвеждане на електромобили е малък.

"Българският автомобилен пазар дори в конвенционалния си вид е малък. Ние сме един от най-малките пазари в ЕС, без да сме най-малката държава в него. Бъдещето на електрификацията и прехода към електрически автомобили е част от по-голямата тема за качеството на моторизацията в България", смята Калоян Желев.

„В България наскоро направихме анализ на това кои държавни институции имат пряко отношение към автомобилите – оказаха се 8 министерства и една агенция, като всяко едно от тях се занимава с част от проблема, но няма единен център, в който да се пресича цялостната проблематика, където могат да бъдат вземани решения и да се прави координация“.

Желев смята, че разпокъсаността на българската автомобилна и моторизиционна политика е следствие от нашата незаинтересованост. В миналото сме решили, че от нас автомобилна страна няма да стане и сме построили администрацията си по начин, който да следва тази концепция.

Друга тема от разговора бе ангажиментът, който страната ни е поела към Европейския съюз относно зелената политика и дали това би ускорило прехода към електромобили.

"В последната версия на Плана за възстановяване няма автомобилна тематика, освен един документ относно безопасност на движението. Самият План не е толкова мащабен и не можем да очакваме, че ще обхване цялата ни несвършена работа. Надявам се, че амбициозния план Fit for 55, който Европейската комисия представи преди 2 седмици, ще бъде част от една гравитация, към която да бъдем привлечени“.

В държавните институции в България е разпространено разбирането, че не трябва да насърчаваме продажбата на нови автомобили, тъй като сме лишени от собствено автомобилно производство. Автомобилно производство без вътрешен пазар не може да бъде привлечено, каза Калоян Желев.

Гърция е един от класическите примери за това как да се насърчава автомобилно потребление чрез субсидии за обновяване на автомобилния парк. Проектът, който ще развиват съвместно с Volkswagen Group, е пример за това колко нестандартни решения има за модернизиране на мобилността в човешките екосисистеми, добави още гостът. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.