Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЦИК се справи добре на изборите, но трябва политическа воля за развитие

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК, "Бизнес старт" 21.07.2021

12:30 | 21 юли 2021
Обновен: 12:52 | 21 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов

Общественият отзвук от изборите е позитивен, въпреки че цялата предизборна кампания е била съпроводена от слухове за хаос, заради машините и фалшивите новини за лошата организация от страна на ЦИК. Избирателната активност в действителност е била по-ниска от предишните избори - според данни от ЦИК е 42.19% от населението. За съпоставка изборите на 4 април тази година генерираха 50.16% избирателна активност. Това каза Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

Според Цицелков, ниската избирателна активност е очаквана, защото поради действията на служебното правителство купеният вот е намален значително, което съвсем очаквано се е отразило на избирателната активност. Друг фактор, който оказва влияние, е изключително ниската избирателна активност в ромските махали. Напомняме, че в деня на изборите 11 юли, в столичния квартал “Факултета” към 16:00 ч. бяха гласували под 400 души. Подобни бяха показателите и в “Столипиново”

“Ние нямаме активни избирателни списъци, няма как да знаем каква е с точност избирателната активност.” 

Стоил Цицелков сподели, че въпреки позитивния обществен отзвук от изборите, реално ЦИК има още много проблеми, които трябва да изглажда. Един от основните според него е, че Централната избирателна комисия, въпреки промените, които бяха направени по време на 45-тото Народно събрание, все още представлява един малък парламент със състав от 15 члена. Според представите на Цицелков, ЦИК трябва по-скоро да бъде съставена от професионалисти в сферата на изборите, а не от партийни кадри. Друго важно допълнение е добавянето на технически екип към състава на ЦИК, който да се занимава с проблемите на машините, които варират от софтуерни проблеми до развален принтер. 

“ЦИК е хубаво да има техническо звено, което да се занимава с машините. Сериозна е нуждата от създаване на технически екип.  В момента има само двама  технически специалисти, а повечето там са главно юристи.”

Стоил Цицелков сподели в ефира на “Бизнес старт”, че България има нужда да върви към дистанционно гласуване. На територията на страна има много изключително добре подготвени IT специалисти, както и множество технологични фирми, които могат да предоставят нужната експертиза, за се създадат необходимите условия за електронното гласуване. За да се случи това, Стоил Цицелков пояснява, че е нужна политическа воля, която да идва от гражданите. Под гражданите се има предвид тази част от тях, която реално може да окаже влияние на процесът по дигитализация - големи работодатели и собственици на технологични бизнеси. Според Цицелков, машинното гласуване се използва много отдавна, но ЦИК не е успяла да приложи добрите техники от чужбина

Относно информационната кампания за начина, по който се използват машините за гласуване, Цицелков смята, че ЦИК не се е справила достатъчно добре. Кампания в действителност имаше, това не може да се отрече, но тя не е била достатъчно открояваща се, за да засенчи мащабната атака от фалшиви новини, която, спред Стоил Цицелков, е имала за цел да сплаши по-старите хора и да създаде усещане, че гласуването с машина е изключително сложно. 

На питането готова ли е ЦИК за президентските избори и възможността за избори 2 в 1, Цицелков отговори, че има все още въпроси, които има нужда да се дискутират, но ЦИК е натрупала доста опит през последните избори, които ще може да приложи и на следващите избори за президент.  

Вижте повече във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук