Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Данъчният план на Г-7 може до доведе до по-висока корпоративна ставка в България

Адв. Валентин Савов, член на Надзорния съвет на Международната фискална асоциация, „Бизнес старт“, 07.06. 2021г.

13:17 | 7 юни 2021
Обновен: 09:27 | 8 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Постигнатото споразумение за 15% глобален минимален корпоративен данък от страните от Г-7 има за цел поощряването на позитивна конкуренция на база иновации, а не данъчни преференции. Ако България реши да се включи в споразумението, това може да доведе до увеличаване на корпоративната ставка в страната както за мултинационалните компании, така и за българските. Това заяви адв. Валентин Савов, член на Надзорния съвет на Международната фискална асоциация, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.


„Споразумението цели данъчните предимства да не са единственият фактор едно дружество да установи своето седалище в дадена страна. В самия план е записано, че така компаниите ще се конкурират на база кадри и иновации - една позитивна конкуренция - а не на режими за данъчни преференции. Това би спряло и конкуренцията между самите държави да привличат такива фирми само с данъчни предимства“, каза Савов.


Финансовите министри на страните от Г-7 се обединиха около план с два стълба, коментира още той. Първият е за облагането на големите мултинационални компании според това къде оперират и за  прехвърлянето на правото да се облагат приходи в държавите, където те са направени. Вторият стълб е постигането на единен минимален глобален данък, с който да се облагат всички подобни фирми.


Савов предупреди, че това е само началото на дълги преговори и предстоят обсъждания на срещата на Г-20 през юли и от страна на ОИСР. Планът трябва да бъде приет и с единодушие от страните-членки, за да бъде въведен и в Европейския съюз, каза той.


Запитан за евентуалните последици за България, Савов прогнозира, че включване на страната в плана би довело по втория стълб до „увеличение на корпоративния данък за всички компании – не само мултинационалните, но и българските“.


„Планът е създаден от гледна точка на икономически по-силно развитите държави. По-малките страни с по-оскъдни ресурси и население не могат реално да се конкурират с големите и в момента тече точно такъв дебат“, коментира Савов ефектите върху процеса на привличане на инвестиции с ниски данъчни ставки от страни като България. „За тях би могло да се обсъжда дали не е допустимо да използват и данъчни инструменти за привличането на чужди инвеститори и за преодоляването на чисто обективните различия в икономическото си развитие.“


Съгласно първия стълб приходите на мултинационалните компании би трябвало да се вложат в България, ако са направени в страната. България така печели от първия стълб, коментира експертът и добави, че държавата „би трябвало да има право да облага приходите на мултинационалните компании, които са реализирани във и чрез България, дори ако това дружество не е регистрирано в страната за стопанска дейност или няма някаква друга по-силна връзка“.


Планът е в разработка и е на доста концептуално ниво, заяви Савов. „Проблемът е в детайлите. Има много практически и административни препятствия – какво и как ще се облага, как ще се декларират всички продажби към съответните територии, кой ще ги декларира, как ще се плащат данъците. Това са елементите, които ще определят дали планът ще действа, както е замислен.“

Целия разговор може да гледате във видеото.


Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.