Silicon Six обвинени в спестяване на $100 млрд данъци

Фирмите са платили 96 млрд. долара по-малко данък между 2011 и 2020 г. от фиктивните цифри, цитирани в техните годишни доклади, според Fair Tax Foundation

08:33 | 2 юни 2021
Обновен: 11:17 | 2 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Jason Alden, Bloomberg
Jason Alden, Bloomberg

Гигантските американски технологични фирми, известни като Silicon Six („Силициевата шесторка“), бяха обвинени в надуване на заявените от тях данъчни плащания с почти 100 млрд. долара през последното десетилетие, съобщи британският в. „Гардиън“.

В доклад на кампанийната група Fair Tax Foundation се твърди, че Amazon, Facebook, собственикът на Google - Alphabet, Netflix, Apple и Microsoft, са платили 96 млрд. долара по-малко данък между 2011 и 2020 г. от фиктивните данъчни данни, които те цитират в годишните си финансови отчети.

Шестте посочени фирми са предали 149 млрд. долара по-малко на световните данъчни власти, отколкото би се очаквало, ако плащаха данъчни ставки там, където оперират, казват от Fair Tax Foundation.

Като цяло те са платили 219 млрд. долара данък върху доходите си през последното десетилетие, 3.6% от общите им приходи от над 6 трлн. Данъкът върху дохода се плаща върху печалбата, но експертите твърдят, че компаниите от „Силициевата шесторка“ умишлено пренасочват доходите към юрисдикции с ниски данъци, за да плащат по-малко данък.

Въз основа на подадените декларации докладът установява, че Amazon, най-големият интернет магазин в света и доставчик на облачни услуги, управляван от най-богатия човек в света Джеф Безос, е събрал 1.6 трлн. долара приходи, отчел е 60.5 млрд. долара печалба и е платил 5.9 млрд. долара данъци върху дохода през това десетилетие . Amazon би трябвало да плати 10.7 млрд. долара данъци върху тези печалби въз основа на международните данъчни ставки, се казва в доклада.

Данъкът, платен като процент от печалбата, е само 9.8% за периода 2011-2020 г., най-ниският от така наречената „Силициева шесторка“.

 

Говорител на Amazon оспори изчисленията като „изключително подвеждащи“.

„Amazon е предимно търговец на дребно, където маржовете на печалба са ниски, така че сравненията с технологичните компании с оперативен марж на печалбата от близо 50% не са рационални“, обявиха от компанията.

„Правителствата пишат данъчните закони, а Amazon прави точно това, което са насърчавани компаниите да правят - плаща всички дължими данъци, като в същото време инвестира много милиарди в създаване на работни места и инфраструктура. В съчетание с ниски маржове, тази инвестиция естествено ще доведе до по-ниска данъчна ставка."

Пол Монаган, главен изпълнителен директор на Fair Tax Foundation, заяви, че анализът на групата предоставя „солидни доказателства, че същественото избягване на данъци все още е заложено в много големи мултинационални компании и нищо по-малко от реформата на международните данъчни правила ще може да коригира ситуацията“ .

Според него предложенията на американското правителство за реформа на глобалната данъчна система чрез налагане на минимална ставка от 15% корпоративен данък могат да помогнат на големите компании да „пренасочат печалбата към данъчните убежища“.

„Предложенията ще намалят стимулите, които са в основата на пренасочването на печалбата към данъчните убежища, и ще направят така, че най-големите мултинационални компании да се облагат не само от това къде се отчитат допълнителните печалби, но и там, където се изчислява реалната икономическа стойност.“

Монахан заяви, че глобалните споразумения за данъчно облагане ще имат „сеизмично въздействие“ върху подобни на Amazon, Apple, Facebook, Google и Microsoft компании, като резултатът ще е милиарди допълнителни данъци, платени по целия свят.

Facebook, управлявана от Марк Зукърбърг, който има лично състояние от 123 млрд. долара, е платила само 16.8 млрд. долара данъци върху дохода през това десетилетие, въпреки че е реализирала печалба от 133 млрд. долара и приходи от 328 млрд. долара. Данъкът, платен като процент от печалбата, е бил само 12.7%, вторият най-нисък след Amazon.