Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Организациите за правата на потребителите призовават Байдън да ограничи влиянието на Big Tech

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт, 01.12.2020

11:01 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

В писмо, изпратено в понеделник, 32 организации за права на потребителите, антитръстови разследвания и свързани с тях групи, са приканили повоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да отхвърли влиянието на големите технологични компании в своята администрация. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"В писмото се настоява администрацията на Байдън да изключи ръководители, лобисти и консултанти, работещи за или със компании като Facebook Inc, Amazon.com Inc, Google, част Alphabet, Apple Inc и Microsoft Corp. Групите твърдят, че бизнес практиките на компаниите нараняват потребителите и американската икономика".

Попов заяви също така, че Канада планира да наложи от 2022 г. данък върху корпорациите, предоставящи цифрови услуги, който ще остане в сила, докато големите държави излязат с координиран подход за данъчно облагане.

Последно главният редактор на Investor.bg коментира и новините около компанията за видео разговори и конференции Zoom.

"Zoom предупреди в понеделник, че брутните й маржове ще останат под натиск през 2021 г., тъй като по-голямата част от потребителите на услугата за видеоконферентна връзка не плащат за ползването ѝ, а това затруднява компенсирането на ръста на разходите, за да поддържа растежа си".

Целия разговор гледайте във видеото.

Повече новини от технологичния свят четете на Investor.bg