В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС обмисля да налага данъци върху неекологично поведение на компании и хора

Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY – България, „В развитие“, 28.05.2021 г

15:15 | 28 май 2021
Автор: Даниел Николов

Европейската комисия намеква за въвеждането на нови данъци в предложението си за данъчна реформа „Бизнесът в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите“ (BEFIT), което беше обявено тази седмица. Това каза Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY – България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.


„Комисията казва, че подоходните данъци са стигнали предела си, потребителските също, казва, че не можем да пипаме корпоративните и се намеква за нови данъци – екологични или облагане на неекологично поведение на компании и хора на принципа „замърсителят плаща“. Това ще  направи много по-пъстра картината на данъчния микс“, каза Райков.

Реформата, предложена от ЕК на данъчно осигурителната система в съюза, е подобна на процеси, които текат и в САЩ, Великобритания, Г-20, ОИСР, коментира Райков. „Икономиката страшно много се ускори, пандемията ускори всякакви процеси, особено живота онлайн и повдигна въпроси кой има право да облага стойността.“

Дебатът как да бъдат облагани онлайн платформите върви от години. “Нашите пари минават през платформи, които не са в нашата държава, които не могат да бъдат облагани в страната. Така много стойност изтича от ЕС, а много от тази стойност се създава на други места, а не където се намира централата“, каза той.
„Това допринася такива компании да не плащат данъци и сега ЕС търси отговор  на тези проблеми. BEFIT може да бъде един от възможните отговори, ако бъде приет“, каза Райко в и добави, че сега има благоприятно международно положение за подобна реформа.

„Идеите са да се опрости начина и за изчисляване на данъчната основа за мултинационалните  компании в различните държава. Това ще засегне големи компании и може би компании с прагове, които са далеч над българските. Има и елемент за уеднаквяване на основата“, каза Райков.

Според Райков има и ясно съревнование между държавите, които се опитват с ниски данъци да привлекат мулитнационалните компании. 

Райков коментира и и различния данъчен микс в страните от Източна и Западна Европа. „На изток доходите и имуществото се облагат с доста по-ниски данъци, докато на запад е доста по-високо. Същото важи и за данък наследство, който в някои западни държави достига до 30%.

В съобщението на ЕК се казва, че „Бизнесът в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите“ (BEFIT) ще осигури единни правила за корпоративно данъчно облагане за ЕС. Очакванията са, че BEFIT ще намали бюрокрацията, ще намали разходите за привеждане в съответствие, ще сведе до минимум възможностите за избягване на данъци, ще подпомогне създаването на работни места в ЕС и ще насърчи инвестициите в единния пазар. BEFIT ще замени внесеното предложение за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, което ще бъде оттеглено.

Комисията ще започне по-широко обсъждане на бъдещето на данъчното облагане в ЕС, което ще завърши с провеждането на симпозиум по данъчни въпроси през 2022, посветен на „Данъчния микс на ЕС до 2050“.


ЕК предлага и държавите  да разрешат пренасянето на загуби за предприятията поне към предходната бюджетна година. Това ще бъде от полза за предприятията, които са били рентабилни през годините преди пандемията, като така те ще могат да компенсират загубите си през 2020 и 2021 от данъците, платени от тях преди 2020.

„Това е инструмент за насърчване на инвестиции и такъв, който помага на бизнеса. Ако пандемията  е довела компанията до губеща позиция, това ще помогне да се върне някаква част от вече платен данък като финансова инжекция“. коментира Райков.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.