В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ниските данъци в България привличат невинаги най-качествените инвестиции

Доц. Паскал Желев - преподавател във факултет "Международна икономика и политика", УНСС, "В развитие", 29.04.2021

15:44 | 29 април 2021
Автор: Александра Попова

Ниските данъци в България привличат инвестиции, които невинаги са най-качествените. Това заяви доц. Паскал Желев - преподавател във факултет "Международна икономика и политика" в УНСС, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Ние е сме страната с една от най-ниските ставки – 10%, като само две страни в Европа имат по-ниска данъчна ставка – Унгария и Черна гора, където тя е 9%. Подобно предимство е от нисък ранг".

Трябва да разчитаме на други фактори за привличане на преки чуждестранни инвестиции: по-добра инфраструктура, добри публични услуги, въвеждане на електронно управление, борбата с корупцията. Това са фактори с много по-голяма тежест в привличането на стратегически чуждестранни инвестиции“, добави още гостът.

От думите на доц. Паскал Желев стана ясно, че темата за глобалните данъчни реформи се дискутира още след финансовата криза от 2008 г.

"В момента тласък даде новата администрация на Байдън с данъчните реформи, които планира. Предвидени са инвестиции на стойност 2 трилиона долара в модерна инфраструктура и свързаното с това увеличение на данъците".

"Въвеждането на минимален глобален данък ще намали стимулите на мултинационаните компании да се възползват от разликите в данъчното облагане и да насочват печалбите към дестинации с по-ниско такова", каза доцентът.

Гостът коментира, че бизнесите, които ще бъдат най-силно засегнати, са мултинационалните компании, които имат бизнеси в различни страни. Тази минимална ставка се стреми да ги откаже да прехвърлят печалбата си там, където данъците са по-ниски.

"Идеята на Байдън е ставката да се повиши до 21% за американските компании, но същевременно тя да бъде приета и на глобално равнище, за да не наруши конкурентните условия. Страните, които подкрепят този данък, са развитите страни в рамките на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)".

"Тук подкрепа изразиха големите страни в ЕС като Германия и Франция. Против са държави, които разчитат на този модел да привличат инвеститори с ниска данъчна ставка като Ирландия например. Реакцията на Китай остава предпазлива. Ставката в Пекин е около 25%", заяви гостът.

Доц. Паскал Желев каза, че различните изследвания показват, че отделните правителства ще увеличат своите постъпления в бюджета годишно в размер на 100 милиарда долара, като това ще им даде възможност да инвестират в образование и инфраструктура.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.