Бизнесменът Майк Бъри предприе сериозна крачка към акциите на Tesla

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 18.05.2021

14:29 | 18 май 2021
Обновен: 14:32 | 18 май 2021
Автор: Надя Манова

Залог срещу акциите на Tesla направи бизнесмена Майк Бъри. Той е станал известен с предвиждането на финансовата криза през 2007 г. в САЩ и за успешното залагане срещу горещия пазар на жилища в страната. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Илон Мъск и Tesla винаги са разделяли участниците на фондовите пазари. Поради това акциите на производителя на електрически автомобили често са цели на продавачите на късо, които залагат на падащите цени на акциите на компанията. Залог срещу акциите на Tesla направи Майк Бъри“, каза главният редактор на Investor.bg, Бойчо Попов.

„Някога Бъри стана известен с предвиждането на финансовата криза от 2007 г. и успешното си залагане срещу горещия пазар на жилища в САЩ“, посочи още той.

Tesla генерира рекордна печалба през първото тримесечие, избегна недостига на индустриални чипове, подобри производството си и дори спечели пари от биткойн, показват резултатите от отчета ѝ в края на април. И все пак акциите поеха надолу в знак на високите очаквания, с които сега се бори компанията. Сред спорове с анализаторите Tesla не предложи конкретна оценка за доставките на превозни средства през 2021 г., това стана ясно по време на разговора.

„Невъзможно е да се знае кога хедж фондът на Бъри е направил залозите срещу Tesla, на каква цена са пуловете и колко е платила фирмата за тях. Декларацията пояснява, че позицията е на стойност 534 милиона долара - сума, вероятно получена чрез умножаване на цената на акциите на Tesla на 31 март по броя на акциите, заложени от фонда срещу компанията на Мъск“, каза Попов.

По време на разговора стана ясно и за тъмната страна от развода на Бил и Мелинда Гейтс.

„Откакто двойката обяви развода си след 27 години брак по-рано този месец, на бял свят излизат все по-грозни подробности за четвъртия по богатство човек в света. Твърди се, че Бил Гейтс е имал афери и е обсъждал своя „токсичен брак“ с Джефри Епстийн, който беше осъден заради сексуални престъпления“, посочи Бойчо Попов.

„New York Times пише, че се твърди, че Гейтс е преследвал жени в концерна дори след края на аферата. През 2006 г. като председател на надзорния съвет той е помолил служителка на Microsoft, която току-що е направила презентация, да излязат заедно на вечеря. „Ако това ви е неудобно, престорете се, че никога не се е случило“, е написал Гейтс в имейл до служителката. Служителка на фондацията на Гейтс, за която се твърди, че е получила подобно предложение от милиардера, казва пред вестника, че се е почувствала неудобно, но с усмивка е отказала предложението“, съобщи още главният редактор.

Целия технологичен коментар вижте във видеото.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg