Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ferrari в България: Как се вписват луксозните спортни коли в пътната ни инфраструктура?

Асен Асенов, изп. директор на "Авто Юнион", Бизнес старт, 22.04.2021

12:15 | 22 април 2021
Обновен: 13:32 | 22 април 2021
Автор: Николета Рилска

Луксозните спортни коли не се вписват в пътната ни инфраструктура. Спортният автомобил обаче не е единственият, който ползват клиентите на Ferrari в повечето случаи. Това заяви Асен Асенов, изпълнителен директор на "Авто Юнион", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Профилът на купувачите на луксозни автомобили у нас е идентичен - това са хора с дебели банкови сметки. Има и колекционери". 

По думите на Асенов купувачите на луксозни автомобили у нас са обикновено собственици на среден или голям бизнес със стабилни доходи; хора на мениджърски позиции; хора, развили и продали свой бизнес; напоследък все по-често и представители на ИТ сектора. 

Гостът коментира отражението на пандемията върху автомобилния пазар у нас.

"България е предимно пазар на употребявани автомобили. Преди пандемията съотношението между нови и употребявани автомобили беше 1:5, сега то е 1:7".

“Нагласите на потребителите се промениха и те са към по-употребявани автомобили, които са и по-евтини”, изтъкна Асенов. Той отбеляза, че сред причините за това са липсата на стимули за покупката на нов автомобил у нас, както и липсата на технически прегледи, които да спират от движение някои автомобили.

Според Асенов положителна тенденция е, че все повече хора вече се обръщат към компаниите за продажба на нови автомобили, които имат сегменти за сертифицирани употребявани коли с “малък пробег, доказана история и проверени”.

“Българският пазар на нови автомобили падна с 37% през мината година в сравнение с 24-процентен спад за Европейския съюз. Пазарът на нови автомобили у нас не е толкова стабилен, колкото в Западна Европа”.

Асенов отбеляза, че през миналата година намаляват и корпоративните продажби, които иначе държат около 70-процентен дял от пазара на нови автомобили, отчасти заради дистанционната работа.

Той добави, че слабите очаквания за туристическия сезон у нас се отразяват значително на автомобилния сектор заради пониженото търсене на коли за отдаване под наем и заради по-слабите приходи на заетите в туризма в края на сезона.

“Пазарът у нас изостава значително и е далеч от пълно възстановяване”.

Гостът разказа и за работата на компанията с Ferrari за създаването на представителство на автопроизводителя у нас.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.