Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Четири месеца са напълно достатъчни за преквалифициране в IT сектора

Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria, "Бизнес старт", 20.04.2021

11:40 | 20 април 2021
Обновен: 12:00 | 23 април 2021
Автор: Александра Попова

Четири месеца е абсолютно достатъчно време, за да можеш да навлезеш в IT сектора като младши специалист. Това заяви Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ние създадохме такава програма, в която преквалифицираме хората, които нямат нищо общо с IT сектора. Има мит, че трябва да си завършил Техническия университет, за да може да работиш в IT сектора. В рамките на 3-4 месеца, 80% от хората вече имат работа в една или друга IT компания".

От думите на госта стана ясно, че пандемията е засилила интереса към внедряването на нови технологични решения, като оттам идва и по-засиленият интерес към технологичния сектор, който, разбира се, може да предложи и добри перспективи.

"Важно е да се отбележи, че технологичният сектор има нужда от нови таланти. Често университетите се оказват недостатъчни, за да обучат достатъчно нови кадри. Така дойде необходимостта да се преквалифицират хората. В България имаме около 30-40 хил., работещи в IT сектора, а проектите са много". 

"В програмата имаме хора, които са учители, счетоводители – нямаме ограничения за възраст, като всеки може да се запише, стига да има желание", каза гостът.

"Уменията, на които заложихме освен технологичните такива, са така наречените soft skills, като управление на времето, приоритизиране на задачите, комуникацията между служителите. В новото направление на програмата се насочихме към софтуерното тестване, тъй като това е най-бързият и лесен начин да навлезеш в технологичния сектор".

"Дигиталната трансформация не е тривиален процес", смята Петър Торнев.

"Всяка една компания трябва стратегически да прецени накъде иска да се движи. Следващият процес е моментът на въвеждането на самата дигитална трансформация или по-точно технологичната й част". 

"Създаването на един сайт не означава дигитална трансформация. Основата й се гради върху един фундамент и това е доверието, за да изнесеш едни бизнес процеси в дигитална среда, е необходимо доверие между работодателя и служителя", каза гостът. 

Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.