Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сред приоритетите на евентуален нов кабинет е да не спре рязко подкрепата за бизнеса

Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара, "Бизнес старт", 19.04.2021

11:33 | 19 април 2021
Обновен: 13:11 | 19 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Най-непосредствената грижа за новия кабинет, ако бъде сформиран такъв, е да няма рязко прекъсване на предоставените средства в подкрепа на бизнеса. Вместо въвеждане на нови мерки бизнесът се нуждае повече от окрупняване и опростяване на сегашните. Това заяви Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Станахме свидетели чрез оперативните програми как нещата се случват изключително бавно - бувкално 7-9 месеца минават, докато едно предприятие получи ликвидна подкрепа, която му е необходима за погасяване на задължние и поддържане на нормална оперативна дейност".

По думите на Мария Минчева подобни забавяния се забелязват и при отпускането на помощи в подкрепа на заетостта. "Наблюдава се и разлика в сроковете на отпускане на различните мерки", допълни още тя.

Във връзка със спазването на срока по внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост заместник-председателят на Българска стопанска камара коментира, че ако Планът не бъде депозиран в Европейската комисия навреме, то тогава България рискува да загуби позиции, които и без това не са завидни спрямо другите европейски страни.

"Датата 30 април е важна, защото от нея започва двумесечен срок по одобрение на ЕК на този план, въз основа на което Европейският съвет може да приеме решение за изпълнение. Ако това решение бъде предоставено, то тогава страните могат да получат 13% авансово плащане за техните проекти".

"С други думи още през август можем да получим тези средства", коментира гостът, допълвайки, че Планът е в голяма степен вече готов и ако бъдат наново започнати промени в неговото съдържание, това би отнело месеци".

"За да може България да ползва авансово тези плащания, трябва да има одобрение до края на декември, след което се губи тази възможност".

Посочвайки данните от анкета, изготвена от Българска стопанска камара, Мария Минчева сподели, че 54% от респондентите очакват затруднения при покриване на задълженията след кредитния мораториум; 79% не наблюдават подобрение на икономическите си показатели; само 18,3% очакват връщане към предпандемичните нива до края на тази година.

"Всички анкетирани заявяват необходимостта от ликвидна подкрепа ... Новият кабинет трябва да бъде достатъчно далновиден и да реагира бързо при предоставяне на необходимите средства в подкрепа на бизнеса".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук