Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Финансовите измами в България са много по-редки от тези в Западна Европа

Адв. Константин Миков, Адвокатско дружество "Миков и партньори", "Бизнес старт", 30.03.2021

11:37 | 30 март 2021
Обновен: 11:41 | 30 март 2021
Автор: Александра Попова

Финансовите измами в България са много по-редки отколкото тези в чужбина, тъй като българинът трудно вярва на някой, който му се обажда по телефона и го убеждава в бързи печалби при инвестиция. Това заяви адв. Константин Миков, Адвокатско дружество "Миков и партньори" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Другата причина е, че хората в България не разполат с толкова големи финансови средства. Най-честите финансови измами са в Англия, Франция, Германия, Италия, Испания – страни, където възможностите на хората са по-високи".

От думите на госта стана ясно, че профилът на жертвите на финансови измами са хора, които нямат понятие какво представляват финансовите пазари и каква е регулацията им от законна гледна точка. Жертвите имат състояние, което биха искали да инвестират, Те често попадат в капана на реклами във Facebook, които им обещават сигурни печалби на финансовите пазари.

"Типът схема се нарича "бойлер руум" – парите никога не отиват на финансовите пазари, а се запазват от финансовите измамници. Създават се фиктивни платформи, чрез които изглежда, че има инвестиция, но няма. Всичките инвестирани средства представляват чиста печалба за измамниците".

"Потребителят обаче много бързо може да се ориентира дали една схема е измамна или не. За да избегне подобна ситуация, е необходимо да се информира в Комисията за финансов надзор (КФН) или да наеме адвокат. Оказва се, обаче, че проверяването дали една фирма има регулации или не в Комисията за финасов надзор, е недостатъчно. Понякога същестуват регулирани фирми в КФН или ЕС, които имат европейски паспорт, но не спазват закона", допълни още адв. Константин Миков.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.