Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо АИКБ предлага работниците да плащат 100% от осигуровките си?

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 23.02.2021

11:12 | 23 февруари 2021
Обновен: 11:12 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Хората са съгласни за извършват нерегламентирана заетост поради ниския размер на възнагражденията, но също така и заради недоверието в пенсионната система и държавата като орган, който осигурява публичните услуги. Основните проблеми, който водят до намаляване на доверието са незавършената реформа на пенсионната система, често променящите се нормативни изисквания и условия за пенсиониране и много ниските пенсии. Това заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Много трудно е да изчислиш процент на нещо, което е скрито. Но нашият композитен индекс „икономика на светло“ за  2019 г. е почти 79%, което означава сивата част на икономиката е около 21%. В този композитен индекс има подиндекс „недекларирана заетост“, който показва около 25% недекларирана заетост“, обясни гостът.

„В социологическите ни проучвания, който проведохме през миналата година, работодателите посочват 25% недекларирана заетост, а работниците – около 33%“.  

„Пандемията беше наистина урок и този, които години наред се опитват да извлекат конкурентни предимства, като не декларират пълните възнаграждения, сега бяха ощетени, тъй като не успяха да се възловат от мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта в пълен размер. Това ги е накарало да се замислят дали си струва да вършат това укриване на данъци и осигуровки“, заяви Иванов.

„Трудно е да бъдат открити ефективни мерки за борба с недекларираната заетост, тъй като тук имаме споразумение между работодателя и работника и за да бъде прекратена тази практика трябва да бъде прекъснат интереса на едната страна“.

По тази причина от АИКБ предлага работещите в частния сектор да плащат 100% от своите осигуровки. Иванов заяви, че това ще стане като работодателят сключва трудов договор със служителя си, където е записано брутното възнаграждение с включени в него осигуровки. По думите на госта обаче приемането на това предложение в никакъв случай не требва да става за сметка на работника, а законодателството да гарантира, че нетното възнаграждение няма да бъде променено.

„Смятаме, че голямата промяна ще дойде с промяната на нагласите на хората. Това ще стане, като се покаже на хората, че трябва да получават по-големи възнаграждения, както и да им се покажат достойнствата на пенсионната и здравната система“, каза Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук