Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кризата задълбочи различията между отделните региони на България

Белин Моллов, бивш заместник-министър на регионалното развитие, Бизнес старт, 27.01.2021

11:04 | 27 януари 2021
Обновен: 12:01 | 27 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

По време на пандемията в България различията между отделните региони и общини в страната се задълбочиха. Това заяви Белин Моллов, бивш заместник-министър на регионалното развитие, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Част от приоритетите на общините трябва да бъдат разглеждани от икономическа и социална гледна точка, като акцентът е да се намери начин за междуобщинско вътрешно регионално сътрудничество“, коментира Моллов.

По думите му по този начин могат да се разрешат проблеми, свързани с цифровизацията, зелената икономика, здравеопазването и образованието.

„Не всички общини имат възможности, а и не е задължително да се изгражда еднаква инфраструктура навсякъде. Напротив – там, където е възможно, трябва да се ползват даденостите на една община и заедно със съседната да направят точно това – интегрирано решаване на проблемите чрез съвместни проекти“, заяви още бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Според него именно добрата координация между отделните институциите е много важна и трябва да бъде заложена в плановете за развитие на общините.

Дава пример с разрешаването на водните кризи, на които станахме свидетели през пролетта.

„При такива кризи конкретната община започва да обяснява за какво отговаря тя – това са проблемите в самите населените места. От своя страна, областната управа подчертава, че тя пък отговаря за междунаселените места. Това се знае и е разписано, но очевидно не е достатъчно. В повечето случаи проблемите произлизат, защото липсва създадена организация и координация между тях“, казва още Моллов.  

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.