Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Властта в Щатите - между Тръмп и Байдън: какво предстои за новоизбрания президент

Проф. Анна Кръстева, политолог, Бизнес старт. 25.11.2020

10:51 | 25 ноември 2020
Обновен: 12:02 | 25 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Републиканската партия ще бъде този коректив, който ще помогне на Доналд Тръмп да предаде властта. Това заяви политологът проф. Анна Кръстева в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта това, че Доналд Тръмп започна трансфер на президентската власт към Джо Байдън има огромно значение, тъй като виждаме рязка промяна в подхода на досегашния президент.

"Самият преход има важна технологична страна, по която вече се работи", обясни Кръстева.   

„Лозунгът на Джо Байдън „Америка се завърна и Америка е готова да ръководи света“ има и втора част, различаваща новата администрация от тази на Тръмп и говореща за връщане към мултилатерализма“.

В подкрепа на думите си Кръстева даде за пример вече проведените от Байдън преговори с Европейския съюз  и изказването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че това е нова ера за американската политика.

„Имаме предефиниране на самия ЕС, като ако Тръмп го беше поставил в позиция на конкурент, сега на преден план излиза отново сътрудничеството“.

Кръстева обясни също така, че макар и за краткото си пребиваване в Републиканската партия, Тръмп да е успял да я помени по свой образ и подобие, все повече от нейните членове започват да заемат  по-умерена позиция, заявявайки, че противопоставянето на резултатите подрива самата демокрация.

Политологът коментира и номинациите на Байдън за нови членове на администрацията, като заяви, че те са ветерани в политиката и привърженици на балансирания подход.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.