Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Фонд от заместващи учители е голямата необходимост на образователната система

Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" - КТ "Подкрепа", Бизнес старт, 17.11.2020

10:00 | 17 ноември 2020
Обновен: 11:34 | 17 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Големият проблем на образователната система в момента са липсващите учители и затова трябва да се създаде фонд от заместващи учители, които да бъдат в готовност да се включат при необходимост.  Това заяви Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" - КТ "Подкрепа", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Не бих казал, че изпускаме контрола. Най-малко 1000 училища са без регистриран случаи на коронавирус“, заяви гостът.

„Трудна е организацията, защото не сме преживявали такава ситуация преди и всички прогнози в началото на учебната година бяха направени на основата на вероятността“.

„Досега системата се държи много добре въз основа на този диференциран подход с дистанционното обучение в зависимост от етапа на образование, в който се намират учениците“, каза Петров.

„При между 15% и 25% болни учители организацията в приставена форма е невъзможна“.

По думите на госта големите проблеми са липсващите учители и повишената предпазливост за работа в училище. "Дори и с наличието на задължителни маски усещането на българските учители няма да бъде революционно различно", смята Петров.

„За следващите години трябва да помислим за един фонд от заместващи учители, които да са готови да работят при необходимост“.

Учителите в Синдикат „Образование“ се обявяват в подкрепа на налагането на задължително носене на маски, което ще създаде  една култура на носене на маски в такива случаи, стана ясно от разговора. Относно контрола не можем да очакваме, че „ще завалят един набор от императиви“, обясни гостът.

Според Петров също така неминуемо ще бъде наложено някакво затваряне на училищата, но не е ясно все още дали ще бъде под форма на дистанционно обучение или като грипна ваканция.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.