Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Учени от София Тех Парк разработват проект за предписване на правилните хранителни добавки

Тодор Младенов, изпълнителен директор София Тех Парк, Бизнес старт, 28.10.2020

12:19 | 28 октомври 2020
Обновен: 15:34 | 28 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Проект на екип от Лабораторния комплекс на София Тех Парк скоро може да има добро приложение в медицината, тъй като съчетава два типа анализи с цел осъществяване на иновативно изследване на влиянието на хранителни продукти върху човешката микрофлора. Това заяви Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Тази година нощта на учените ще се проведе на 27 ноември на повече от 25 локации в цяла България, като София Тех Парк традиционно е най-посещаваната локация.

„Целта на събитието е да предостави всички изследвания, които правят европейките учени на достъпен език, така че да могат всички и особено децата да се запознаят с възможностите на науката“, заяви гостът.

Младенов заяви също, че утре от 13 ч. екипите от научните звена в Лабораторния комплекс на София Тех Парк ще представят постигнатите резултати от научни проекти, реализирани в периода 2019-2020 г. За посещението на събитието е предвиден хибриден вариант, като най-желаещите и тези който са си запазили места предварително ще могат да го посетят присъствено, но и всичко ще бъде подсигурено с излъчване, обясни гостът.

„Екипите ни работиха по шест проекта през последните 7-8 месеца от различни области на човешкото познание и с опция за приложение в различни индустрии“.

Младенов обясни, че един от екипите работи по проект, съчетаващ два типа анализ - единият, от които е на хранителни продукти, а вторият - на микрофлората на човека скоро може да има комерсиално приложение в медицината. Така по иновативен метод ще могат да се направят изследвания и да се предписват правилните хранителни добавки или необходимо лечение.

На въпрос на водещия относно етапа, на който се намира изграждането на суперкомпютъра Младенов заяви, че физическото изграждане на сградата, в която ще бъде поместена технологията ще завърши към средата на януари, като успоредно с това на ниво ЕК върви процедура за доставчик и плановете са до края на февруари машината да е на територията на България.

„Времето ще покаже какви инвестиции ще привлече този суперкомпютър, каквото и да кажем в момента виждате колко е динамична обстановката и плановете не винаги проработват и се случват когато искаме, но вярваме, че инсталиране на такава мощност със сигурно ще се привлече интереса на индустрията“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.