Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Психолог: Нов локдаун ще причини края на цивилизацията такава, каквато я познаваме

Христо Монов, психолог, Бизнес старт, 28.10.2020

10:33 | 28 октомври 2020
Обновен: 11:33 | 28 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Ако бъде въведен нов локдаун дори за два-три месеца, подобно на този през пролетта, това ще доведе до края на цивилизацията такава, каквато я познаваме. Това заяви Христо Монов, психолог, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"Светът все още не е пригоден за онлайн форма на обучение, най-вече България. Дори в София все още има деца, които нямат достъп до подобно обучение ... Кризата с Covid ни показва, че всъщност сводобното движение на хора, капитали и стоки има и своите мрачни измерения като проява на тероризъм и разпространение на пандемии."

"Този хедонизъм, на който се наслаждавахме тези двайсет години, трябва да се трансформира в отговорност", коментира Христо Монов

Гостът изказа тезата, че предстоящата психологическа криза от Covid, за чието задълбочаване през зимните месеци ООН предупреди, вече е налице у нас - "градският транспорт в столицата е една социална работилница, където кихане и кашляне се превръщат в предпоставки за изблици на агресия". 

"Ситуацията с коронавируса има повече от едно измерение, а не е само това на страха. Трябва да се набляга върху начините за разрешаване на кризата по различните форуми вместо да се коментира само с езика на страха и недоверието. Ниският по интензитет, но продължителен стрес, на който всички подлежим в момента, е сред основните ерозиращи фактори на имунната ни система."

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.