Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Д-р Спас Спасков: Коронавирусът не е особено опасна инфекция, проблемът е в страха сред лекарите

Д-р Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", Бизнес старт, 21.10.2020

10:33 | 21 октомври 2020
Обновен: 12:03 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви д-р Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа и изследванията, които се правят сега не винаги дават конкретен резултат.

„В предишните дни се получи изкривяване на данните заради увеличеният брой на изследванията, но тези данни скоро ще се нормализират“.

Според Спасков увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

„Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“.

Относно запълнения капацитетът на някой болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него власите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо.

„Що се отнася до проблема с персонала сега започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил, защото то създава страх и проблем с набирането на персонал, който да работи в Covid отделения“.

Според Спасков трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция, въпреки че всички мерки, които се предприемат в България и Европа в момента са като за такава. По думите на госта това, че изследванията и опитите на ваксината се провеждат върху доброволци показва, че Covid-19 не е особено опасна инфекция.

„Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и това е деформация, която трябва да променим“.

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.