Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Киберпрестъпността е вече по-доходоносна от наркотиците

Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security, Бизнес старт, 05.10.2020

11:31 | 5 октомври 2020
Обновен: 12:40 | 5 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Киберпрестъпността е вече по-доходоносна от наркотиците, заяви Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security, в предаването "Бизнес старт" с водещ  Христо Николов.

Според госта противодействието на киберпрестъпноста все още остава трудна задача, тъй като престъпниците разполагат с големи екипи и висока експертиза. Това е така, защото средствата, присвоени чрез киберпрестъпления са много големи, заяви Свердлов, давайки пример с това, че наскоро от една частна организация на Балканите са били откраднати над 800 милиона долара само с едни пробив.

Такива пробиви могат да доведат и до фалит на дадена организация, ако хората загубят доверие в нея.

Относно индивидуалната защита гостът заяви, че всяко лице трябва да спазва минимални нива на сигурност, като създаването на уникални пароли, двуфакторна идентификация, много добра парола за онлайн банкиране и хигиена на личния компютър. Свердлов заяви също така, че не трябва да използваме пиратски софтуер. На въпрос на водещия за това, че цените на оригиналния софтуер не отговарят на покупателната способност на българското население, гостът отговори, че има множество софтуари с отворен код, които можем да използваме.

Също така Свердлов заяви, че когато използваме онлайн банкиране не трябва да се доверяваме на SMS-и, а да извършаваме операциите посредством приложението на банката, тъй като SMS-ите се прихващат много лесно чрез фалшиви и евтини базови станции.

По отношение на сигурността на държавни агенции гостът смята, че те не трябва да се концентрират върху обществени поръчки за сигурност, а върху изграждането на добра архитектура. Според Свердлов приоритетите на Владимир Димитров, който бе определен за национален координатор по киберсигурността, са да помага на държавния апарат да изгради ефективни защити, както и да работи с големи международни организации, занимаващи се с проблемите на киберсигурността – които да му покажат върху какво да се концентрира.

По думите на госта начинът, по който престъпниците в момента намират своите жертви и този, по които може да се противодейства на това е един и същ, а имено, чрез машинно обучение.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.