Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Работата от вкъщи може да увеличи продуктивността с до 43%

Надя Василева, директор на Българска конфедерация по заетостта, Бизнес старт, 13.08.2020

09:56 | 13 август 2020
Обновен: 11:41 | 13 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Очаквам работата от вкъщи да остане част от новата реалност. Продуктивността може да се увеличи до 43% според някои изследвания. Задача за всички остава да подобрим комуникативните си умения от разстояние, както и уменията, свързани с дигитализацията. Това каза Надя Василева, директор на Българска конфедерация по заетостта, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Надя Василева обаче все повече назрява нуждата от нов Кодекс на труда, който въпреки че е променян много пъти, все пак е 1976 г.

„Във всички случаи в момента трябва да сме наясно с трансформацията на пазара на труда, налагат се нови модели на работа, хората предпочитат да работят от вкъщи, наблягат на грижата за менталното и физическото здраве“.

„Обявите за нови свободни позиции са по-малко в сравнение с преди, тъй като голяма част от работещите са в отпуск. При отворените позиции в момента доминират нископлатени позиции и от ИТ сектора. 12% от свободните позиции са в ИТ, като в сектора се усеща напрежение по отношение на увеличение на заплатите“, обясни директорът на Българска конфедерация по заетостта.

По думите на Василева управлението на хора виртуално става водещ приоритет и се създават вече и нови позиции като кризисен мениджър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.