Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Античният град Хераклея Синтика има потенциал да привлича хиляди туристи

Доц. Людмил Вагалински, археолог, Бизнес старт, 07.07.2020

11:40 | 7 юли 2020
Обновен: 12:09 | 7 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Целта е античният град Хераклея Синтика край Рупите да може да бъде социализиран, да стане много по-достъпен и по-отворен за туристи. Има силен интерес от чужденци и българи. Годишната посещаемост на обекта е между 60 и 65 хиляди души през последните години. Това е много при положение, че инфраструктурата още не е налична, обясни доц. Людмил Вагалински, археолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Надяваме се с помощта на община Петрич да превърнем обекта в много атрактивно място. Важно е да бъдат изградени хубав паркинг и инфомрационен център".

Той коментира, че разкопките в града са възобновени и плановете са работата да продължи до 27-ми юли и да се проучи поне част от западната половина на централния площад на форума на Хераклея Синтика. 

"Получили сме финансиране от община „Петрич“. Надяваме се да получим допълнително финансиране от Министерството на културата по одобрен от тях проект, който сме подали".

Според госта в тази западна част на централния площад на форума ще бъдат намерени интересни находки, надписи и скулптори. 

"От 2015 г. насам община Петрич ежегодно подпомага разкопките. Сумите са между 30 и 33 хиляди лева".

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.