Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Смяна на администрацията в Белия дом няма да затопли отношенията между САЩ и Китай

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, Бизнес старт, 29.06.2020

10:16 | 29 юни 2020
Обновен: 14:43 | 29 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Американо-китайските отношения са в центъра на предизборната борба в САЩ и това е много лошо от гледна точка на световната търговия. Който и да победи на президентските избори през ноември, не може да се очаква сериозно затопляне в отношенията между Вашингтон и Пекин. Това каза проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

“Обективно двете страни имат интерес от това да имат взаимна търговия. От политическа и геополитическа точка и на фона на приближаващите избори и проблемът около Хонконг, не може да се очаква сближаване между двете държави”, коментира Хаджиниколов. 

Според него демократите в САЩ няма да са по-благосклонно настроени по отношение на Китай, като ще настояват за по-силни реформи в азиатската страна и по-либералното ѝ отношение към Хонконг. 

По думите на експерта най-лошият сценарий за настоящия президент Доналд Тръмп, който разчиташе на силна икономика за изборите, е продължаваща политическа нестабилност, съчетана със силно негативна обстановка около пандемията. 

“Това, което най-много тревожи все още, е медицинският аспект, който няма как да не окаже влияние и върху икономиката”, коментира Хаджиниколов.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.