Голямата раздяла: Какво предстои на търговския фронт между САЩ и Китай?

Загуба на президентските избори на Тръмп може да не охлади напрежението между Вашингтон и Пекин

07:45 | 16 юни 2020
Обновен: 09:24 | 16 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Feng Li
Снимка: Feng Li

САЩ и Китай спорят от десетилетия за икономическите си отношения. От 2014 г. насам те се превърнаха в най-големите търговски партньори в глобален мащаб. Сега обаче, имайки се предвид търговските и технологичните войни, глобалната пандемия и обтегнатите отношения между двете най-големи икономики в света, политици и експерти твърдят, че те се насочват към “разделение”. За компаниите, имащи дългосрочни амбиции на двата гигантски пазара, раздялата може да е трудна, пише Bloomberg.

Разделят ли се наистина САЩ и Китай?

Двустранната търговия между двете страни се понижи с 15%, след като американският президент Доналд Тръмп започна да налага мита върху китайския внос, а Пекин отговори със свои мерки. В периода между 2001 и 2018 г. обаче търговията между двете най-големи икономики в света нарасна с 11%, което се дължи на участието на Китай в Световната търговска организация и превръщането на страната в глобална производствена сила, която предоставя евтини електроника, играчки и облекла за американските потребители.

Коронавирусната пандемия и търговската война могат допълнително да натежат на търговията през 2020 г., тъй като растящото напрежение на различни фронтове насочват Вашингтон и Пекин към нова студена война. 

Кои са другите фронтове?

Технологични, геополитически и финансови. САЩ гледат на китайските амбиции за разработването на напреднали технологии и внедряването им в чуждестранните комуникационни мрежи като заплаха за сигурността. Поради тази причина те насочиха усилията си срещу Huawei - световният лидер в 5G комуникациите. 

САЩ блокираха китайските придобивания на международни компании и приемат закон, който може да преустанови търговията на голям дял китайски корпорации с американски дружества. 

Тръмп нареди на държавните пенсионни фондове да не включват китайски акции в портфолиата си. От друга страна Китай продължава да отваря финансовия си сектор за американските банки. 

По отношение на коронавируса

Мерките срещу коронавируса, които бяха въведени в китайската провинция Хубей - технологичен и автомобилен хъб, повлияха на множество международни компании. Това предизвика призиви от правителствата за изместване на производството от Китай, които практически повтарят исканията на Тръмп от търговската война. 

Китай е най-големият производител в света на предпазно оборудване. Някои американски политици предложиха да платят на компаниите, за да изместят производството си от азиатската страна - решение, което Япония вече въведе. 

Подкрепя ли американският бизнес тази стратегия?

Много ръководители на компании се притесняват, че те ще останат изключени от най-обещаващия пазар в света. Колкото повече мерки срещу китайския внос въвеждат САЩ, толкова по-вероятно е техният дял на пазара в Китай да бъде изместен от трети страни. 

Други спекулират, че действията на администрацията на Тръмп могат да спомогнат за изместването на доминантната роля на Китай в сфери като изкуствения интелект и биомедицината. 

Как се стигна до тази ситуация?

С идването си в Белия дом Тръмп поднови инициативата “Америка на първо място” на фона на мерките на китайския президент Си Дзинпин за укрепване на военните, икономически и технологични "мускули" на страната. 

По време на кампанията си през 2016 г. Тръмп обвини Китай, че вреди на американската икономика и краде работни места, като две години по-късно започна търговската война, налагайки мита, които могат да достигнат около 500 милиарда долара.  

САЩ се оплакват, че Китай принуждава чуждестранните компании да разкриват своето технологично и производствено ноу-хау или просто го крадат. 

Какво ще се случи, ако Тръмп изгуби следващите президентски избори?

Възможно е нищо съществено да не се промени. Желанието да се проверят практиките на Китай е една от редките общи линии за иначе поляризираните американски политици. Въпреки че Джо Байдън - опонентът на Тръмп, промотираше “приятелството” си със Си през 2016 г., негово изкаване от февруари показа, че ситуацията вече се е променила.