Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Има тясна връзка между наемниците от "Вагнер" и управлението в Русия

Руслан Трад, журналист и анализатор, Бизнес старт, 11.06.2020

10:38 | 11 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

В руския модел на военно наемничество има тясна връзка между управлението в страната и разполагането на наемници. Те са разположени на места, където Москва има нови или стари връзки, които иска да поднови. Например, това се случва в момента в Африка, където руската държава има икономически интереси. Там са разположени наемници на частна военна компания "Вагнер". Това каза Руслан Трад, журналист и анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В Русия все още наемническите компании са забранени. Ето защо те са базирани в чужбина, но обслужват интересите на Москва".

Той обясни, че директна връзка между Кремъл и наемниците от "Вагнер' не може да се установи официално. По думите на Трад дейността на милиардера Евгений Пригожин, който е близък до Путин, е показателна за връзката между Кремъл и "Вагнер".

"Например, в Централноафриканската република има големи природни ресурси, които се охраняват от наемници на "Вагнер". А част от мините са отдадени за експлоатация на фирми на Пригожин".

Той говори и за новата си книга в съавторство с Кирил Аврамов "Руските невидими армии". 

"Книгата е продукт на редица изследвания в продължение на три години. Трудно се намират материали за "Вагнер". Ще продължаваме да се занимаваме с темата, както и с други наемнически модели".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.