Стотици руски наемници от Вагнер се оттеглят от фронтовата линия в Либия

Ходът показва, че военната подкрепа на Турция за правителството в Триполи има голям ефект

17:48 | 25 май 2020
Снимка: Gettyimages
Снимка: Gettyimages

Над 1000 руски и сирийски военни наемници се оттеглят от фронтовата линия в Либия, след като военна интервенция на Турция възпрепятства опит за нападение срещу столицата Триполи, съобщава Bloomberg.

Военната намеса на Турция спря опита за превземане на Триполи от страна на генерал Халифа Хафтар, който е подкрепян от Москва.

Наемниците от частната руска военна комапния „Вагнер“ са се отдалечили значително от столицата, като са отпътували със самолети от град Бани Уалид, който се намира в близост до Триполи, потвърди кметът на града Салем Алайуан в телефонно интервю. Той обясни, че през последните няколко дни военните от „Вагнер“ и т.нар. Либийска национална армия се оттеглят от предградията на Триполи.

Високопоставени политици от Запада твърдят, че над 1400 руски военни наемници са били изпратени в Либия преди година, за да подкрепят силите на Хафтар. Либийският генерал среща подкрепа също от Египет и Обединените арабски емирства. Неговата цел е да свали междунардно признатото правителство в Триполи, което има военната подкрепа на Турция.

Хафтар изглеждаше, че е готов да превземе Триполи преди Турция да затвърди военната си интервенция в Либия през януари. Така Анкара помогна на правителството в Триполи да превземе обратно части от територията на страната.

Според Алайуан близо 1500 руски и сирийски наемници са отпътували със самолети от Бани Уалид до една от въздушните бази на Хафтар в Централна Либия.