В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Влиянието на Русия в Африка се засилва заради злато и диаманти

Цветан Кръстев, редактор на сайта bloombergtv.bg, В развитие, 10.09.2019

14:26 | 10 септември 2019
Обновен: 14:27 | 10 септември 2019
Цветан Кръстев, редактор на сайта bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Кръстев, редактор на сайта bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Вагнер“ е военна частна компания, която на практика не съществува. Властите в Москва отричат нейното съществуване. Но различни данни и публикации за сражения показват, че тя оперира в редица държави на няколко континента – във Венецуела в подкрепа на президента Николас Мадуро, в Сирия в защита на режима на Башар Асад, в Източна Украйна от 2014 г. на страната на проруските сепаратисти, а напоследък влиянието им се засилва в Африка. Това каза Цветан Кръстев, редактор на сайта bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Трима руски журналисти, които са разследвали частната военна компания „Вагнер“, бяха убити през 2018 г. в Централноафриканска република, коментира Кръстев.

"Тримата руски журналисти са добре познати в Русия, тъй като имат богат опит в отразяването на военни конфликти. Те са пътували до златна мина, където според тях са присъствали наемници от „Вагнер“. Журналистическото им разследване е било финансирано от Михаил Ходорковски, който е руски бизнесмен и един от видните критици на Кремъл".

ЦАР е богата на природни ресурси – най-вече на злато и диаманти. Чрез тази военна група Русия успява да задълбочи връзката си с правителството на ЦАР, тъй като се осъществяват различни търговски сделки за диаманти и злато. Африканската страна получава оръжия от Москва, членовете на „Вагнер“ обучават местната армия и охраняват обекти, заяви журналистът. 

Има различни версии за финансирането на „Вагнер“. Основните пари идват от руския олигарх Евгений Пригожин чрез свързани с него фирми. Смята се, че той е един от изпълнителите на тайните поръчки на Кремъл, обясни той. 

"Русия претърпя удари от американските санкции заради анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Чрез сделки за злато и диаманти властта се стреми да запълва бюджета".

Кръстев говори и за резултатите от местните избори в Русия.

„Резултатите показват, че репресиите на властта, забраната за участие на опозиционните кандидати на изборите и арестите на хиляди активисти не предотвратиха промяната, която си пролича на местните избори“.

Вижте целия разговор във видеото.