Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Намаляването на ДДС за детските стоки не е панацея за справяне с демографската криза

Петя Милина, член на УС на Асоциацията на търговците на стоки за детето в България и управител на "Беболино", Бизнес старт, 06.08.2020

10:30 | 8 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Намаляването на данък добавена стойност за детските храни и пелените не е панацея за преодоляване на демографската криза. Ако няма държавна политика и дългосрочни мерки, това няма как да се случи. Това каза Петя Милина, член на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на стоки за детето в България и управител на "Беболино", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Милина отбеляза, че все пак мярката е едно от нещата, които могат да повлияят на демографските проблеми. 

“Тази мярка не може да бъде краткосрочна, тя трябва да е дългосрочна и в комплект с много други мерки, за да може да се раждат повече бебета у нас”. 

По думите на експерта решението е удачно, защото детските храни и пелените са най-големият консуматив на семейство с бебе.
 
Тя отбеляза, че при равни други условия цените на тези продукти ще се понижат, защото пазарът е изключително конкурентен на фона на малкото потребители. 

“Според изчисления на нашата асициация едно семейство на месец харчи средно около 400 лв. за базови неща за своето бебе. От тях най-голям е делът на граните и пелените - над 75%”, коментира Милина. 

Тя добави, че държавният бюджет няма да е засегнат значително от намалението на ДДС, защото обемите на пазара на бебешки продукти са малки, ограничен е и броят на потребителите. 

Вижте целия разговор във видео материала. 
Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук