Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Икономическата нестабилност помага на тероризма

Тихомир Стойчев в Бизнес старт, 06.07.2016

09:07 | 6 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Тихомир Стойчев, експертът по сигурността и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тихомир Стойчев, експертът по сигурността и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Службите за сигурност по цял свят работят на три основни принципа – териториален, обектов и линеен. У нас занемарихме малко тези принципи, които трябва да бъдат съчетани, за да бъдат ефективни службите. Това каза експертът по сигурността и преподавател в НБУ Тихомир Стойчев в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Стойчев действията около т.нар. Възродителен процес са разпоредени на службите с политическо решение. "По-късно политическият център върна отговорността към службите и те бяха силно демонизирани, което има своята тежест и до днес. Това отслаби нашата система за сигурност". 

"Икономическата и социалната нестабилност помагат за формиране на радикална дейност и за търсене на рекрути, доброволци. А конвенционалната престъпност е хранителната среда, която създава клетките на организираната престъпност".

Процесите на глобализация и развитието на технологиите доведоха до "компресия на пространството". "Информацията лесно стига до всяка точка на света, а управлението на някакви индивиди става много лесно", каза още експертът.

Според специалиста България трябва да се обърне към опита си в борбата с тероризма, защото "ние знаем от опит колко са опасни етническите конфликти". "Това не означава да се събужда носталгия към миналото". 

Вижте целия коментар: