Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ружка Николова е носителка на отличието Българка на годината за 2016

Бизнес старт, 19.05.2016

09:29 | 19 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Ружка Николова, носителка на отличието Българка на годината. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ружка Николова, носителка на отличието Българка на годината. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ружка Николова е тазгодишният носител на отличието "Българка на годината". То се връчва от Агенция на българите в чужбина за популяризирането на българския език и култура зад граница. Николова живее в Аржентина от 33 години и се е посветила на утвърждаването на българската култура в страната. 

"По време на масовата емиграция на българи в Аржентина през 20-те години те били третирани като комунисти. Тогава много хора не учели децата си на български, за да ги предпазят. Сега обаче интересът към българския език и култура се много силен. За разпространението им са създадени четири дружества.", каза Николова, която е председател на културно дружество "Иван Вазов" и създател на Аржентино-българската фондация, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Към момента се предполага, че има над 100 000 българи в Аржентина. Новата емиграция е много малка. През 90-те години дойдоха доста българи, но когато падна валутният борд, те се върнаха обратно.". По думите на Николова държавата трябва да бъде по-гъвкава и да отчита местните условия във всяка страна, за да помогне за разпространението на културата и езика ни. 

През последната седмица на май в Аржентина ще се проведе ежегодното събитие "Седмица на българската култура". 

Вижте целия разговор във видеото: