Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Поискалите обезщетение по мярката 60/40 получават отговор до 10 дни

Лили Стефанова, адвокат, Бизнес старт, 22.04.2020

12:03 | 22 април 2020
Обновен: 14:43 | 6 юни 2020

Мярката 60 на 40 бе до известна степен променена спрямо първоначалния ѝ вариант, като бяха взети предвид коментарите на бизнеса по отношение на осигурителните вноски. Към настоящия момент държавата покрива 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките. Важно е също, че бе отменен крайният срок за кандидатстване по програмата. Това каза Лили Стефанова, адвокат, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Желаещите да се възползват от мярката работодатели подават заявление в бюрото по труда. Заявлението се придружава от списък със служители, за които се иска подпомагане, както и от заповедта за прекратяване на дейността на фирмата. Мярката е насочена безусловно към секторите, които са директно засегнати от кризата, и при определени условия за фирми, които са отчели спад на оборота". 

Тя обясни, че за сектори като здравеопазване, земеделие и образование се предвиждат други механизми за обезщетение. 

"Препоръчително е заявлението да се подава онлайн. То може да бъде намерено на сайта на Агенция по заетостта и е лесно за попълване". 

Стефанова уточни, че документите се разглеждат в срок до 7 дни от комисия, която извършва оценка. "След това има нов срок от 2 дни, в който се уведомяват поискалите обезщетение дали са одобрени по мярката", допълни тя.

"За безлихвен кредит в размер до 4500 лева могат да се възползват служители в трудови правоотношения, които заради неплатен отпуск, са спрели да получават доходи, както и самонаети лица".

По думите ѝ тази мярка е предназначена само за физически лица. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.