Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БСК: Мярката 60 на 40 остава неработеща за повечето фирми

Мария Минчева, БСК, Бизнес старт, 06.04.2020

11:21 | 6 април 2020

Готовността на държавата да поеме част от осигуровките на служителите в засегнатите фирми по мярката 60 на 40 е определен напредък. Но едни от възраженията ни са, че мярката няма да е достъпна за всички. Не бяха коментирани условията, че говорим за покриване на възнаграждения във фирми, в които изобщо не се работи. Това каза Мария Минчева, БСК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Нашето предложение бе сумата, която ще се изплати на работника, която той би получил, ако бе регистриран в бюрото по труда, да бъде получавана без да загуби работното си място. А самият работодател да бъде освободен от задължението да плаща 40% от възнагражденията".

Тя коментира, че за фирмите, които ще могат да се възползват от мярката, е облекчение, че ще им бъдат поети осигурителните вноски, които дължат. "Но за всички останали мярката продължава да бъде неработеща", допълни Минчева.

По думите ѝ мярката е ограничена до много малък брой фирми, които могат да си я позволят.

"За да се запазят работните места на служителите, които не работят в момента, те трябва да имат право да получават обезщетение от НОИ в размер на 60% от осигурителния им доход, но да запазят работните си места".

Според нея много работодатели ще бъда поставени пред решението дали ще могат да запазят бизнеса си или ще обявят фалит.

"Много работодатели ще бъдат в един омагьосан кръг, в който нито ще могат да платят възнаграждения, нито ще могат да съкратят служители, които да отидат на борсата".

Очаквайте видео с целия разговор.