Държавата ще поеме и част от осигуровките на служителите по схемата 60/40

Решението обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

17:52 | 5 април 2020
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

Държавата, освен 60%, ще запалти и осигуровките на служителите, които се дължат от страна на работодателя. Предложението е на народния представител от ДПС Йордан Цонев и е прието от всички. Решението обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предава Дарик. 

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката „60 на 40“ за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. Т.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход при тази ситуация в тези един милиард и половина, които сме заделили във Фонд "Безработица", тъй като това ще е източникът“, заяви Менда Стоянова.
 
Значително се подобрява мярката и ще даде възможност на повече работодатели да се възползват от нея, смята Стоянова.

"На Бюджетна комисия приехме и едни 700 млн. гаранция за Българската банка за развитие за кредити, които тя ще дава, така че заедно с увеличението на капитала на Българската банка за развитие също от 700 млн. има една сериозна подкрепа от милиард и четиристотин, която ще се даде на хората през гаранциитя на Българската банка за развитие и търговските банки", каза още тя.

Става въпрос за възможността три поредни месеца, при необходимост, всички хора, които са в неплатен отпуск и всички самоосигуряващи се лица, да получат безлихвен кредит от 1500 лв месечно, като срока за погасяването му ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срокът за погасяване - 10-годишен.

Пакетът включва и безлихвено финансиране на малки предприятия до 100 000 лв. с гратисен перион 5 години и срок за погасяване 10 години, което ще даде възможност на всички малки бизнеси да възстановят дейността си и да оцелеят по време на кризата, за да може след това икономиката да се възстанови и да заработи, съобщава още Дарик. 

По думите на Стоянова това са много по-разумните мерки, отколто предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки за срока на извънредното положение.

Предвидена е и още една възможност за срока на извънредното положение - за хора, които са на борсата и получават обезщетение за безработица, за да могат да работят по трудови договори при селскостопански производители при един много облекчен режим на сключване на договорите без да губят своите обезщетения от Фонд "Безработица".