Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Коронавирусът ускорява дигитализацията

Мартин Захариев, Фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 20.03.2020

10:10 | 20 март 2020

В тази извънредна ситуация технологиите помагат да се запази нормалния начин на живот, като дистанционната работа и дигитализацията се трансформират в нещо обичайно. Това каза Мартин Захариев от Фондация "Право и Интернет" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ако технологиите не бяха налице щеше да се стигне до пълна блокада на обществения живот“.

По думите на Мартин Захариев дори консервативна система като образователната е успява да се адаптира, за да продължат децата своето обучение.

„Онлайн пазаруването, доставките до домовете отдавна съществуват като възможност, но сега тази тенденция се засилва, а това, от друга страна крие рискове за претоварване на системите“, обясни Захариев. Според него обаче някои бизнеси по стечение на обстоятелствата в криза успяват да се развиват.

„Кризите обаче са благоприятна среда извършване на незаконни действия. Обществеността трябва да бъде много внимателна по отношение на фишинг измамами, ало измами, злонамерен опит да се направят много заявки към даден сайт на държавна администрация например и той да се срине. При съмнение за подобни действия веднага трябва да се вземат мерки“.

Гостът коментира и темата за изкуствения интелект и внедряването на различни технологични решения по време на криза.

Целия разговор гледайте във видеото.