Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ресторантьорите и хотелиерите слагат жълти жилетки заради Наредба Н-18

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, Бизнес старт, 27.01.2020

09:37 | 27 януари 2020

В над 30 града в страната собственици и служители на заведения и хотели ще работят с жълти жилетки в знак на протест.

Седем са исканията, но основното от тях, което обединява най-много бранша, е свързано с отлагане на Наредба Н-18. Ключовата дума там е хаос, смятат от Български съюз по балнеология и СПА туризъм и в основното искане на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Министърът на финансите каза, че наредбата няма да бъде отложена. Потвърди го и директорът на Националната агенция по приходите (НАП) с основанието, че наредбата, първо, е отлагана два пъти. Второ, много от фирмите са осъществили значителни инвестиции, за да приведат в съответствие с новите изисквания софтуерните си продукти. Трето, всякакви страхове от това, че прилагането на наредбата ще увреди бизнеса, са неоснователни, тъй като НАП ще разглеждат всеки частен случай".

"Опасенията възникват у тези, които искат да работят коректно, по отношение на промяната на софтуера и евентуална неумишлена техническа неизправност. Второто опасение е да не се стигне до разкриване на информация относно естеството на работа, например плагиатство на рецептурниците на ресторантьорите", разкри Драганов.

"Разходите в промяната на софтуера са за сметка на собственика. Основанието на държавата е да изравни бизнеса от гледна на точка на това търговците да работят коректно и да не им се пречи".

Изискването за намаляване до 5% на ДДС за хотелите и заведенията за обществено хранене

По тази тема гостът коментира, че ДДС е въпрос на политики. В бъдеще България ще има диференцирано ДДС. 

По темата за туризма у нас Румен Драганов зае позицията, че основният проблем на родния туризъм е качеството на туристическия продукт. Той изтъкна колко е важно е доброто съотношение цена-качество.