Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България не е готова за климатичните промени

Георги Стефанов, WWF България, Бизнес старт, 20.01.2020

09:08 | 20 януари 2020
Георги Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние попадаме в този географски пояс, в който сме силно заплашени от бедствия. Не бива да забравяме, че утре подобно нещо като в Австралия може да се случи и у нас. През 2018 г. Кресненското дефиле горя 10 дни. 3 години по-рано пожар изпепели билото на западна Стара планина. И въпросът е, че България не е готова. Рискът е налице, всички сигнали са налични. Ние не правим почти нищо, нямаме техника, която да помага за справянето с един голям пожар. Това каза Георги Стефанов, WWF България, в интервю за предаването "Бизнес старт". 

Можем да разчитаме на съседни до нас държави, посочи той. По думите му България е можела да купи техника, но парите са отишли за друго. 

"И по-мащабни пожари е имало от тези в Австралия. Но проблемът е друг. През последната година ние видяхме мащабни пожари и в Сибир, и в амазонската гора. В Австралия пожарите са нещо типично и екосистемите са се адаптирали", каза Стефанов.

Той обясни, че покачващите се температури са в следствие на емисиите парникови газове от човешката дейност, които са в безпрецедентни количества и продължават да се увеличават. 

"Екосистемите - горите и океаните, не успяват да абсорбират този въглероден диоксид. И това е апелът към всички държави - ние трябва да минимизираме своите емисии". 

"Кризата идва от това, че повече от три десетилетия лидерите не желаят да се обвържат с този проблем, не го припознават като свой и спекулират", каза той. 

Според него големият проблем е, че в България климатът се оформя като двусезонен - от юли до януари няма валежи, а от януари до юли е цялото количество валежи на годишна база. Това налага нов начин на управление на  горите, на риска, на водата, посочи той. 

Какво означава въглеродна неутралност - това не значи, че трябва да намалим всичките си емисии, а тези емисии, които природата не може да абсорбира. Годишното количество, което човечеството произвежда, е 40 гигатона. А това, което природата абсорбира, е между 7 и 11 гигатона, обясни експертът. 

Той коментира и кампанията за спасяване на коледните елхи и че все повече хора предпочитат елха в саксия. 

Целия разговор гледайте във видеото