Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анна Кръстева: Зелената сделка ще тества лидерството в Европа

Анна Кръстева, политолог, Клуб Investor, 18.01.2020

20:32 | 18 януари 2020
Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен разкри конкретика за плана относно Зелената сделка, който предвижда мобилизация на сумата от порядъка на 3 млн. евро, което се очаква да "отприщи" още зелени инвестиции, както и помощен механизъм от 100 млрд. евро за региони, които са твърде зависими от въглищата, за да осигури по-плавен преход към климатични неутралност.

Зелената сделка вече е очертала разделения, включително и политико-икономически такива. Но тя е тестът на Европа за лидерство, обясни политологът Анна Кръстева в Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Два типа лидерство се очертават - единият се отнася до това как подхождаме към горещи конфликти, а другият има отношение към стратегическото лидерство и сега е моментът да видим как политическият кураж ще помогне на ЕК ярко да дефинира един приоритет", уточни проф. Кръстева.

"2050 г. е далеч, но огненият ад в Австралия е тук. Неотдавна бе огненият ад в Амазония".

Кръстева очерта трите стълба на Зеления пакт. Първият са климатичните цели. Вторият стълб е социалният. Третият е финансовият стълб.

"От друга страна, имаме и организация като Международния валутен фонд, която задава водещите политико-икономически доктрини", отбеляза тя.

"Американският президент Доналд Тръмп има смели конкретни решения, излезе от ядрената сделка за Иран, там конфликтът ескалира. Американските санкции са тактика, но не е ясно накъде води тя".

"След признатата грешка за сваляне на самолета сега Иран обръщат наратива и казва, че техни системи са били хакнати от американците и това е довело до тази грешка. За първи път се отправиха заплахи към европейските войници в региона, че те не трябва да бъдат спокойни за своята сигурност. Затова е странна ролята на Европа в конфигурацията на този конфликт", подчерта проф. Кръстева.

Според госта конфликтът в Либия също е показателен за това. "Разкъсана от гражданска война, с двама лидери, в нея виждаме намеса и влияние на различни конфигурации на международната общност", стана ясно от думите на Анна Кръстева.