Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Авиокомпаниите се изправят пред големи рискове заради напрежението в Близкия изток

Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт", Бизнес старт, 07.01.2020

09:14 | 7 януари 2020
Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че вчера американските пазари приключиха с ръстове, то в в началото на сесията всички индекси отбелязаха спадове, волатилността се покачи, а пазарните участници се притесняваха, че ескалиралото напрежение в Близкия изток ще има още по-сериозен ефект върху световната икономика и финансовите пазари. Това каза Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Убийството на генерал Солеймани бе сериозен удар срещу Иран. Предстои да видим каква ще бъде реакцията на Техеран, за да отвърнат на удара".

Според него това напрежение със сигурност ще се отразява върху капиталовите пазари. "Пазарните участници ще следят внимателно ситуацията в Близкия изток", допълни той.

"От напрежението най-силно пострадаха акциите на авиокомпаниите, тъй като петролните продукти са сериозна суровина в себестойността на тяхната услуга. Поскъпването на петрола се отразява негативно на авиокомпаниите. От друга страна, енергийните компании се представят добре заради покачването на цените на петрола".

Дончев обясни, че рисковете са предимно за авиокомпаниите. По думите му ако напрежението ескалира и цената на петрола продължава да се покачва, рискът пред авиокомпаниите ще е голям.

Той коментира и повишението в цената на златото след напрежението в Близкия изток и засиления интерес към активите убежища.

„За да продължи да поскъпва златото, е необходимо да има допълнителна ескалация".

Вижте целия разговор във видеото.