Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли картел при млекопреработвателите?

Бизнес старт 9.03.2016

09:31 | 9 март 2016
Автор: Александра Попова
Симеон Присадашки Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Присадашки Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди месец – два производителите на овче мляко от Плевенско се събраха да определят изкупни цени, а животновъдите обвиняват нас в картел. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria заместник – председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки, който заедно с председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов и говорителят на КЗК Марио Гаврилов, които се включиха по телефона, коментира състоянието на пазарът за мляко у нас. Няма как да говорим за картел, при положение, че изкупната цена варира с 30%, а именно 40-55 стотинки за литър, допълни Присадашки.

Проблемът не е в нас, а в нелегалния внос на сухи млека и палмови масла през границата, които никой не контролира, каза Синапов. „Призоваваме държавата към контрол на вноса, не на нас.“

В България често се правят гръмки изказвания, а когато дойде време да се работи по тях проверките са бавни и неефективни, каза Марио Гаврилов, като се позова на радиопредаване миналата година с участието на Бисер Чилингиров от Националната асоциация на овцевъдите, след което информацията предадена от него е била твърде оскъдна. „Не виждам нещо рационално да се върши по техния казус“.

Вижте целия разговор във видеото: