Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Търговците са все по-склонни да възприемат нашите препоръки

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, в Бизнес старт, 07.03.2016

09:54 | 7 март 2016
Автор: Investor.bg
Димитър Маргаритов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Маргаритов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По повод 8 март КЗП е засилила контролната си дейност по отношение на предлаганите подаръчни ваучери от различен тип (спа процедури, посещения на културни събития и др.) Смятам, че там е важно да акцентираме, защото търговците могат да премълчат важна информация или предложат промоции, които не са реални. От друга страна КЗП цели да насочи вниманието на потребителите към необходимостта от внимателно запознаване с условията, при които могат да бъдат използвани тези ваучери. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Във фокуса на вниманието на КЗП в момента е нелоялна практика в сферата на телекомуникациите. Председателят на Комисията обясни, че става въпрос за случай, при който договорите на потребител към един и същ оператор биват блокирани при неплащане на таксата по един от тях. Според КЗП е неоснователно от търговците да се постъпва по този начин.

Когато има един договор с неговите права и задължения и те се спазват и от двете страни, по никакъв начин не може някакви друго правоотношение да влияе така, че този договор да не бъде изпълняван от която и да е от страните. Това със сигурност ще забраним. Надявам се телекомите да се отнесат прагматично към това, което ние представяме на тяхното внимание.

По думите му напоследък се забелязва тенденция, при която търговците стават все по-склонни, включително в областта на телекомуникационните услуги, да възприемат това, което препоръчват от КЗП без да е необходимо да се стига до съдебен процес при установена нелоялна практика. 

Вижте целия коментар във видеото: