Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как Екрем Имамоглу успя да отнеме Истанбул от Партията на справедливостта?

Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, „Бизнес старт“, 24.06.2019 г.

09:37 | 24 юни 2019
Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, „Бизнес старт“, 24.06.2019 г.
Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, „Бизнес старт“, 24.06.2019 г.

Предварителните данни от повторните кметски избори в Истанбул сочат, че Екрем Имамоглу печели най-големия град в Турция и то с категорична преднина от 54,1% доверие на гражданите. Но на какво се дължи триумфът му? Кореспондентът на БНР в града Мариян Карагьозов сподели в Skype разговор за „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова, че той е успял да обедини различните общности с наболели теми за всички жители на икономическото сърце на южната ни съседка.

„Разликата е малко над 800 000 гласа в полза на Имамоглу. Големият му успех бе, че той успя да се обърне към всички общности в Истанбул, въпреки че те са толкова разнородни. Спорът вече не е за забрадката, а за по-важните теми за всички хора – безработица, икономика, социални проблеми и т.н“.

Касирането на изборите от 31 март не донесе очаквания резултат за Партията на справедливостта, смята кореспондентът на БНР. Голяма част от поддръжниците на партията се обърнаха срещу нея и разликата от няколко десетки хиляди гласа скочи на няколко стотин хиляди.

Макар битката да бе между Екрем Имамоглу и Бинали Йълдъръм, загубата тежи повече на плещите на президента Реджеп Ердоган, тъй като в продължение на повече от 15 години властта му се крепи на доверието на истанбулци. От тук насетне предстоят някои много важни промени в цялостния политически живот на Турция.

Видео от разговора с Мариян Карагьозов вижте по-горе.